Slapen, daar doe ik niet aan!

Nou denk je vast iedereen slaapt toch? Ja, dat klopt. Alleen is het hier nu al een tijdje een groot drama met Wout.

Ik zit momenteel met mijn handen in het haar. Wel of geen middagdutje? Wel omdat hij dat echt nog nodig heeft. Maar niet omdat hij savonds niet gaat slapen. Ja, hij valt vanzelf wel om van vermoeidheid dat klopt. Maar als dit pas s’avonds om 22.00/22.30 uur is dan word ik daar totaal niet vrolijk van.

Dan komen we bij het volgende probleem. Hij gaat pas zo laat slapen. En dan echt met een heel stampei en krijsen vooraf. Ik moet hem in de ‘houdgreep’ houden om hem rustig te krijgen. Erbij gaan liggen helpt niet en blijft hij overstuur worden. Maargoed hij gaat dus pas heel laat slapen maar is wel om kwart over 6 half 7 weer wakker.

Veel te vroeg uiteraard want hij is rond half 11 hartstikke gesloopt en word dan echt vervelend. Smiddags gaat hij zonder problemen slapen maar savonds dus niet.

Nou heb ik even gegoogled en ik kom uit op een slaapregressie. Dit houd in dat je in een periode komt waarin je baby,peuter of kleuter, die voorheen goed sliep plotseling niet meer goed slaapt. Het is een tijdelijke verandering die normaal gesproken twee tot zes weken duurt.

Ik hoop oprecht dat het heel snel weer voorbij is. Het is namelijk vervelend voor ons maar ook voor Wout.

Hoe herken je nu een slaapregressie?

Er zijn een paar tekenen waaraan je af kunt lijden dat je kind last heeft van een slaapregressie.

  • Je kind slaapt ineens een heel stuk slechter. Dit kan zijn overdag, of ’s nachts en misschien wel beide.
  • De eetlust van je kind is veranderd.
  • Je merkt veranderingen in het gedrag van je kind of je kind heeft recent nieuwe vaardigheden ontwikkeld. (Denk hierbij aan: omrollen, rechtop zitten, kruipen, lopen, etc.)

Als je deze tekenen herkent en de leeftijd van je kind zit ook nog eens in de buurt van de bekende leeftijden voor een slaapregressie, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je kind hier dus last van heeft.

Op welke leeftijden komt nou zo’n slaapregressie voor?
4 maanden

Je kind begint net de wereld om zich heen te ontdekken. Ze beginnen te begrijpen dat die dingen die ze steeds voorbij zien vliegen de eigen handen en voeten zijn.

8-9 maanden

Rond deze periode doorgaat je kind ontzettend grote ontwikkelsprongen. De grove motoriek van je kind begint zich te ontwikkelen. Je kind leert kruipen, sommige beginnen zich al op te trekken en misschien kan een enkeling zelfs al een beetje staan. Deze indrukken alleen kunnen er al voor zorgen dat je kind wat meer moeite krijgt met slaap. Ook is dit de leeftijd dat je kind begint te begrijpen dat niet alles hetzelfde is, dus ook de hechting van je kind gaat naar een nieuwe fase.

12 maanden

Tijdens deze fase in de leeftijd van je kind begint je kind te beseffen dat er een volgorde kan zitten in de manier waarop dingen gedaan worden. De fascinatie voor het eindeloos stapelen van bekers en blokken is begonnen! Ook is dit de tijd dat veel kinderen (proberen te) lopen. Dit is natuurlijk een enorme mijlpaal in het leven van je kind.

18 maanden

De taal van je kind begint zich steeds meer te ontwikkelen. En dit is vaak de leeftijd dat een kind van 2 slaapjes naar 1 slaapje overdag gaat. Ook kan het zomaar zijn dat je kind begint te experimenteren met driftbuien.

24 maanden

Je kind begint te snappen dat het een keus heeft, dus de fase ‘ik ben twee en zeg nee” is geboren. Het is ook zo dat hij begint te begrijpen dat er consequenties verbonden kunnen zijn aan die dingen die je kind doet, hij begrijpt dus oorzaak en gevolg. Ook de taalontwikkeling blijft grote sprongen maken.

Wat kun je nou het beste doen?
  1. Zorg voor voldoende slaap overdag.
  2. Bedenk dat dit een fase is.
  3. Regelmaat.
  4. Consequent zijn.
Wat kan je beter niet doen?
  1. Probeer niet af te wijken van je normale ritme.
  2. Je kind bij je in bed nemen.

Nou denk je vast dat kan toch geen kwaad? Dat dacht ik immers ook en ik maak me er inderdaad schuldig aan om Wout in bed te nemen. Hier is er namelijk ook nog een baby die snachts of heel vroeg in de ochtend voor een voeding komt. Maar op het moment dat je je kindje bij je in bed gaat nemen bestaat er een kans dat hij steeds eerder wakker zal worden om vervolgens bij jou in bed te mogen. Hier worden we ook niet vrolijk van toch? Ik denk dat ik voor nu gewoon echt even op mijn tanden moet gaan bijten en gewoon met hem naar beneden moet gaan s’ochtends. Terug in bed leggen heeft hier namelijk geen zin. Als Wout namelijk wakker is is hij echt wakker. Geen slaap meer in te krijgen.

Herkennen jullie je in dit verhaal? Hier is het momenteel dus drama. Hopen dat het gauw beter gaat en vooral heel vaak tegen mezelf blijven zeggen, HET IS EEN FASE!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.