Hoe ga ik om met speentijd?

Hallo allemaal!

Jullie herkennen vast wel dat ding wat je bij heel veel kindjes in de mond ziet zitten. Juist ja, de speen. Hier hebben wij ook een ‘speenkindje’ in huis rondlopen. En waar ik niet perse fan ben van een speen, vind ik het stiekem ergens ook wel erg handige dat ze uitgevonden zijn. Waarom en hoe wij hiermee omgaan ga ik jullie nu vertellen.

20180817_202353558356955.jpg

Waarom ik het een ideale uitvinding vind?

Ten eerste ben ik er écht geen fan van om mijn kind de hele dag met een speen in zijn mond te laten lopen hoor. Maar ik vind het echt een top uitvinding. Kindjes hebben nou eenmaal zuigbehoefte althans, de een meer als de ander natuurlijk. Maar Wout heeft dit wel. Nou is een speen iets wat je kan afpakken wanneer je vind dat het genoeg geweest is en hij weg gelegd moet worden. Dat maakt dat ik het een ideale uitvinding vind. Je kunt je kindje er nog een beetje in sturen zeg maar. Kindjes die duimen of op de vingers sabbelen of iets dergelijks is het veel lastiger dat ‘tut’ gedrag af te leren omdat ze dit nou eenmaal altijd bij de hand hebben. Dat maakt dat ik in dat opzicht de speen echt een ideale uitvinding vind. Nou is het niet vanzelfsprekend dat ieder kindje de speen accepteert hoor dat snap ik ook heel goed.

Wanneer mag Wout zijn speen?

Over het algemeen krijgt Wout zijn speen echt alleen als hij naar bed gaat. Hij weet dit zelf ondertussen ook al heel goed en gooit zijn speentje met knuffelen netjes zijn bedje in als we naar beneden gaan. Dat wil dus zeggen dat hij s ‘middags tijdens zijn middagdutje mag tutten en s ‘avonds tijdens de nacht. Nou zijn er natuurlijk uitzonderingen die ik ook wel maak. Bijvoorbeeld wanneer hij ziek is. Dan merk ik gewoon aan hem dat hij dat speentje echt nodig heeft, er rustig van word en er zelf wat troost uithaalt. Dit vind ik dan ook oke omdat het niet zomaar is waarom hij hem heeft.

Zitten wij op 1 lijn als ouders met de speen?

Ja en nee. We zijn het er beidde over eens dat hij hem in bedje wél mag. Dit geld ook voor als hij ziek is. Maar dan komt het puntje koken. Op het moment dat ik aan het koken ben merk ik aan Wout dat hij moe word. Hij word jengelig, wrijft in zijn ogen en krijgt zijn draai niet gevonden. Hij speelt niet, wil geen filmpje kijken, hangt dan vooral heel erg aan mijn been te huilen. Ik geef hem op dat moment zijn speentje met knuffel zodat hij even lekker rustig een filmpje kijkt of lekker kan spelen. Dit doet hij dan ook netjes. Sander is het hier alleen niet mee eens. Hij vind het verschrikkelijk als Wout overdag de speen krijgt maar voor mij is dit echt even een verademing. Het is namelijk niet prettig om de hele tijd een kind aan je been te hebben hangen terwijl je aan het hete vuur staat met pannen die kunnen vallen. Bij Sander spelen of zitten wil hij dan namelijk niet echt. Dus ik ben dan in dat opzichte misschien heel eigenwijs, een loedermoeder, te toegeeflijk naar mijn kind of hoe het ook wil noemen. Maar ik vind het gewoon niet prettig als hij helemaal overstuur is terwijl dit met 1 uurtje tutten over is. Plus vind ik het een stuk veiliger omdat ik gewoon rustig kan koken zonder bang te hoeven zijn dat ik mijn kind per ongeluk verbrand..

Hoe zie ik dit voor me in de toekomst?

Er komt dadelijk een moment waarop je Wout echt uit kan leggen waarom hij iets niet mag en dat hij het ook daadwerkelijk begrijpt. Dan wil ik uiteraard ook gaan afbouwen met de speen zodat hij hem uiteindelijk helemaal niet meer nodig heeft. Ook niet in bed. Maar voor nu vind ik het wel even prima zo en ga ik hem er niet mee pesten. Ik heb tenslotte zelf tot mijn 19de altijd geduimd en Sander zelf ook heel lang dus waarom nu al zo gaan hameren op iets wat nog altijd afgeleerd kan worden. En misschien wil hij hem uiteindelijk zelf wel helemaal niet meer. De tijd zal het leren…

Heeft jou kind ook een speen en hoe gaan jullie om met de speentijd?

20180716_195634191337489.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.